Nyelvvizsga típusok

Amennyiben nyelvtudását szeretné hivatalosan is elismertetni, úgy több típusú nyelvvizsgák közül választhat.

Az általános a mindennapi beszédtémák körében méri fel a tudást, ez a vizsgatípus a gyakoribb választás (pl.: érettségi többletponthoz, diplomához). De ha egy konkrét szakterülethez kell a nyelvvizsga, a szaknyelvi vizsgát érdemes választani.

A következő döntés, hogy egynyelvű vagy kétnyelvű vizsgát kell-e tenni? Az egynyelvű vizsga négy készséget vizsgál meg (beszédértés, beszédkészség, íráskészség és írott szöveg megértése), a kétnyelvű pedig ezeken felül a közvetítési készségeket is számon kéri – vagyis fordítási feladatokra is számítani kell.

A harmadik döntés a vizsgatétel módjára vonatkozik, ugyanis külön-külön írásbelit és szóbelit is lehet tenni, vagy választható a komplex felmérő, ami mindkét részről méri a tudást. Ha pedig mégsem sikerülne mind a két része a vizsgának, akkor csak az egyiket kell megismételni.

Ha általánosan elfogadott nyelvvizsgát szeretne, úgynevezett akkreditált vizsgaközpontot kell választani. Ez azt jelenti, hogy a központ államilag elfogadott, minden követelménynek és törvénynek eleget tesz.

Az akkreditált vizsgaközpontok között is vannak különbségek, amiket érdemes mérlegelni. Négy olyan intézmény van, ahol minden típusban lehet vizsgát tenni, ezek a BME-, a Corvinus-, a Euroexam- és a KJE Nyelvvizsgaközpontok. Ezekben egy-vagy kétnyelvű, általános és szaknyelvi vizsgát is van lehetőség szerezni angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol és portugál nyelveken.

Ezen kívül több lehetőségből is lehet választani a PROFEX, és az NKE Vizsgaközpontokban is. A legtöbb nyelvből az ELTE Origó Nyelvvizsgaközpontban vizsgázhat. Itt a legnépszerűbb nyelvek mellett többek között arab, bolgár, finn, holland, horvát, illetve román nyelvet is választhat.

További akkreditált nyelvvizsgaközpontért keresse fel az Oktatási Hivatal Nyelvvizsga Akkreditációs Központját azaz a NYAK oldalát.

Arról, hogy mennyibe kerülnek 2020-ban a nyelvvizsgák, itt olvashat.

%d blogger ezt szereti: